torsdag den 8. november 2007

Er det færøske folkefærd nogle ” Luksus dyr ”

Skrevet af:
Solveig Ryggshamar, Heidi Joensen, Eyðvør Müller og Rebekka Vestergaard MV06NF


Så skulle vi færøske studerende fra Danner Seminariet på en kulturrejse, hvor destinationen var Danmark og Italien.

Kultur er den komplekse helhed, der består af viden, trosretninger, kunst,moral, ret og sædvaner, foruden alle de øvrige færdigheder, vaner et menneske har tilegnet sig som medlem af et samfund. (Edvard Tyler)


Efter den turbulente flyvetur til det danske lavland, sætter vi benene på den kongelige jord, den kongelige jord hvorfra vi færinger altid har fået vores ”supply ” fra. Vi hungrer efter at få fingrene i det billige tøj

(Tøj og Sko, Bilka, Hennes og Mauritz, Fakta osv., på Færøerne er alt ca. 50% dyrere). Vi plejer kun at være tilskuere, da vi ser reklamerne på tv skærmen, men nu var det virkeligt sandt, vi var på live.

Vi snuser al atmosfæren ind gennem vores rene næsebor, fordi lugten af mad er alle vegne. Vores hjemland Færøerne er lige blevet valgt som nr. et af 111 øsamfund i verden, hvor turister helst vil rejse til. Det viser en undersøgelse fra National Geographic, om hvilken lande der har de reneste miljø, se Sosialurin.nr.209. (derfor den rene næse)

Vi har gennem Danmark fået stor del af vores kultur, Dronningen, vores sprog ligner også meget det danske. Men Færøerne ligger som vi ved langt fra Danmark, og flyveturen tager 2 timer, det samme som fra Danmark til Italien.
Efter to dage på Hilton hotel i København, er vi klare til at rejse videre til Italien. Vi skal være i Firenze 4 dage på hotel, hvor vi skal høre om den Italienske pædagogik Reggio Emilia. Vi skal også se os rundt i den italienske kultur by, hvor den tredje største domkirke i verden ligger. Domkirken med den udsædvanlige kuppel, Brunelleschis fantastiske kuppel som ingen kan gøre ham efter.

Den Færøske kultur viser sig.
Det første der møder os i Italien er den enorme kulde, "nej" det kan ikke passe,
vi har bare sommer tøj med, nå lige meget, det bliver nok bedre i løbet af dagen. (vi finder ud af det )
Vi glæder os til at komme ind i vores værelser og lægge os under en dejlig tyk dyne, hvornår får vi den dejlige dyne at se?? Langt om længe får vi nøglen. Nej hvad er nu det? et lagen til dyne, det må være en misforståelse? Men nej, det er det ikke. Heller ikke får vi lov til at åbne for varmen? (Vi fryser, vikingerne fra Nord Atlanten, opvokset i den barske natur.) Den første nat sov vi med tøj på og fik ekstra tæpper. Så blev det varmere.

Tilladelse til det ene og det andet !
Vi klagede over kulden på hotellet, vi kunne ikke holde varmen. Vi fik at vide, at skulle der varme på, skulle hotellet få skriftlig tilladelse fra selve borgmesteren. Det blev gjort og sådan fik vi varmen.
Nej altså, det syntes vi var underligt, sikken anderledes kultur de havde her.
Da vi skulle ud at se Firenze by, fortalte guiden os, at man skulle have tilladelse til at køre i byen, hvis man ikke boede der. Det var nogle gange hurtigere at komme frem til fods, for der var for mange biler på vejen.

Er Italienske mænd anderledes !
Efter en tur i byen føler man sig som en genstand i et udstillings vindue. Mandfolkene i butikkerne bliver påtrængende, smigrer, flirter og det fremkalder også en vis angst hos os kvindfolk. Det er virkeligt anderledes, man bliver hivet ind fra gaden for at passe tøj, du står bare
der, ude af stand til at sige noget, de kan bare det der, de Italienske mænd. Man bliver klædt på, den ene jakke efter den anden, samtidig med at du får at vide, hvor smukke øjne du har.

En aften blev vi forfulgt af nogle fyre , som vi blev lidt bange for, vi måtte ryste dem af, ved at løbe ind i en butik og vente der, endelig turde vi begive os hjemad.
På hotellet og på resturanter fik vi dejlige smil og gratis drinks af tjenere og hotelejeren. Der følte vi os som primadonnaer.

Efter flere stikpiller fra vores danske medrejsende, om vores store pengeforbrug, blev vi klare over vores forskelle. Er vi rigere end danskere? Eller Prioriterer vi bare vores penge anderledes?
Er vi nogle luksusdyr med luksusproblemer?, som ønsker at bevæge os frit ude på gaden?, tænde for varmen når vi er kolde?, eller køre en tur i byen hvis vi ønsker det?

Måske er det den færøske habitus? Det Bourdieu vil udtrykke med sit habitus begreb , er, at vi gennem vores opvækst opbygger ” noget ”, som er resultatet af vores mange forskellige erfaringer, og som styrer vores handlinger, uden at vi er det bevidst. Dette” noget” kalder Bourdieu for habitus. (Jerlang, Espen og Jesper, Socialisering og habitus s.372, 2 udgave)

Ingen kommentarer: